Vagyonnyilatkozat 2021

2021.01.28. 19:58

A mai napon, határidő előtt három nappal, leadtam az aktuális képviselői vagyonnyilatkozatomat.

Megpróbáltam egy kicsit átláthatóbban, érthetőbben szerkeszteni a dokumentumot. Az a sablon, amit kiküldenek nekünk az sok mindenre jó, csak arra nem, hogy közérthetően közzétegye azt, amire hivatott. Kíváncsi leszek, hogy ez így átmegy-e a rendszeren, vagy ragaszkodnak az érthetetlen, értelmetlen, előírt formátumhoz.

A fő változás tavaly óta, hogy édesanyám halála miatt a nevemre került a szüleim lakásának negyed része, valamint az eddig lízingelt céges autónk szerződésének lejártával maradványértéken megvásároltam azt a lízingcégtől.

Érdekes amúgy, hogy egy ilyen vagyonnyilatkozat milyen keveset is mutat be az ember és környezete valódi gazdasági állapotáról - a cégek kapcsán például nem kell nyilatkozni semmi lényegiről. Az olyan vállalkozók, akik vagyonának, ingatlanjainak nagy része cégekbe van apportálva, sose jelenik meg így a nyilvánosság előtt. Sose mutatják be feketén-fehéren a valós vagyoni helyzetüket. Meg lehet persze nézni a cégek mérlegét, de abból tételesen sose derül ki, ha valaki közben például felvásárolta a fél várost - legfeljebb abból következtethetünk erre, hogy egyre-másra jelennek meg az EU támogatásos táblák régi romos épületeken.

Cégvezetőként (a feleségem a cégtulajdonos, de ez se derül ki például ebből a nyilatkozatból) jóideje csak annyi jövedelmet veszünk fel a Kft.-ből, amennyit el is költünk havonta, emiatt aztán a családi megtakarításaink se jelennek meg nyilvánosan, mivel azok is a cégben maradnak tartalékként. Amikor huszonvalahány évesen elolvastam Robert Kiyosaki "Gazdag papa, szegény papa" könyvét, ez volt az egyik jótanács, amit nagyon gyorsan megfogadtam.

Ha közzé kellene tenni a kapcsolt cégek ingatlanainak, nagy értékű ingóságainak, hiteleinek listáját is, nálam is ott lenne még egy 78 m2-es esztergomi lakás és még egy, 2018-as autó a felsorolásban, meg ott lenne cirka 15 millió forintnyi céges hitel, amit törlesztgetünk szorgalmasan. Nem kell, úgyhogy nincs.

És ez valahol a lényeg: ezek a vagyonnyilatkozatok a házastársak, közeli hozzátartozók nyilatkozatainak és a cégekre vonatkozó kiemelt, részletes adatok nyilvánossága nélkül sajnos nem alkalmasak a közvélemény tájékoztatására a képviselőik vagyonáról, illetve annak gyarapodásáról. Nem lenne lehetetlen javítani a rendszeren, de ez úgy néz ki egyáltalán nem érdeke azoknak, akik erre az egészre kötelezettek.

--